Kebanyakan artikel disini adalah karya Al-Marhoum Tuan Guru Syeikh Wan Mohd Shaghir Abdullah R.A cucunda kepada Tuan Guru Syeikh Ahmad Al-Fathanie, juga dari akhbar2 nasional yang lain dan laman2 web yang bertebaran di alam maya juga disaduri macam2 hikayat,riwayat,kaifiat dan khasiat keemasan saya himpun dan susun sebagai koleksi peribadi dan bagi tatapan dan santapan rohani buat teman-teman yang sudi...himpunan artikel2 terbaru saya sekarang lebih muyul kepada informasi kesihatan ala muslim-jawi kearaban..... dan saya mula berjinak2 dengan jualan secara online produk kesihatan muslim, khasnya peralatan bekam (Set cawan, jarum dan pen bekam) dan khidmat pembekaman, Sudi-sudilah ziarah dan sudikan tinggal komentar anda. TQ

Jumaat

Allahyarham Tokku Paloh terima Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu dari Najib


Syed Abu Bakar menerima anugerah bagi pihak Tokku Paloh
KUALA NERUS: Perdana Menteri Negara Malaysia Yb. Datuk Sri Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. 

Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. 

Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. 

Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. 

"Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. 

Tokku Paloh adalah generasi ke-32 daripada Rasulullah SAW. Beliau adalah zuriat merangkap itroh dan ahlulbait zahir bathin dari leluhur kabilah Al-Aidrus. Nasab sebelah bapanya sampai kepada Sayidina Hussein r.a. anak Sayidatina Fatimah Az-Zahrah r.ha. binti Rasulullah SAW. lbu Tokku Paloh, Hajah Aminah, ialah isteri pertama daripada beberapa orang isteri Sayyid Muhammad yang terkenal dengan gelaran Tokku Tuan Besar.Dengan itu nyatalah Tokku Paloh itu bukan saja berketurunan Rasulullah SAW yang mulia malah mendapat didikan dan asuhan dalam keluarga yang kuat beragama. Semua adik-beradiknya juga mempunyai keahlian dalam hal-ehwal agama dan di antara yang terkenal ialah Sayyid Zain (dilantik menjadi Menteri Besar pada tahun 1864 oleh Sultan Omar), Sayyid Ahmad (bergelar Tuan Ngah Seberang Baroh) dan Sayyid Mustaffa (seorang ulama yang juga ahli Majlis Mesyuarat Negeri; merupakan salah seorang dan empat pembesar yang pernah diwakilkan memegang pemerintahan negeri sewaktu Sultan Zainal Abidin III melawat Siam pada Ogos 1896.

Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. 

Bersumberkan wikipedia ulama agong dari Terengganu ini Sayyid Abdul Rahman bin Sayyid Muhammad al-Aidrus atau lebih dikenali dengan gelaran Tokku Paloh telah belajar pelbagai bidang ilmu daripada orang tuanya sendiri yang merupakan seorang ulama besar yang mempunyai kedudukan tertinggi dalam urusan Islam di Terengganu. 

Makam Tokku Paloh
Beliau juga berguru dengan Syeikh Wan Abdullah bin Muhammad Amin al-Fathani atau Tok Syeikh Duyung. Tok Ku Paloh kemudiannya melanjutkan pelajarannya ke Mekah Antara yang menjadi gurunya disana ialah Saiyid Ahmad bin Zaini Dahlan dan Syeikh Muhammad bin Sulaiman Hasbullah al-Makki. 

Semasa melanjutkan pelajarannya di Mekah, Tok Ku Paloh telah bersahabat dengan Syeikh Muhammad Zain bin Mustafa al-Fathani, Syeikh Abdul Qadir bin Abdul Rahman al-Fathani, Syeikh Nawawi al-Bantani, Syeikh Nik Mat Kecik al-Fathani (kelahiran Sungai Duyung Kecil, Terengganu) dan ramai lagi.

"Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri.

Sumber: Berita Harian online dan wikipedia
Sumber gambar makam : http://qulamirulhakim.blogspot.myKUALA NERUS: Datuk Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. "Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. "Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/156623
KUALA NERUS: Datuk Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. "Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. "Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri. - BERNAMA

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/156623
KUALA NERUS: Datuk Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. "Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. "Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/156623
KUALA NERUS: Datuk Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. "Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. "Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/156623
KUALA NERUS: Datuk Najib Razak hari ini menyampaikan Anugerah Khas Tokoh Ulama Terengganu kepada Allahyarham Tokku Paloh sebagai menghargai sumbangan besar ulama itu meninggikan syiar Islam. Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri semasa merasmikan majlis penutup Ijtimak Pondok Malaysia 2016 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu. Najib menyerahkan anugerah itu kepada Datuk Syed Abu Bakar Syed Abdullah yang juga generasi keempat Tokku Paloh atau nama sebenar Sayid Abdul Rahman Muhammad al-Idrus. Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Syed Abu Bakar, 72, berkata anugerah itu memberi motivasi kepada cucu cicit Allahyarham untuk terus memberi lebih banyak sumbangan bagi meninggikan syiar Islam di negara ini khususnya Terengganu. Beliau berkata ketika ini masih ada generasi ketiga dan keempat Allahyarham Tokku Paloh di sekitar Kuala Terengganu namun kebanyakannya sudah uzur akibat faktor kesihatan. "Kami masih meneruskan warisan Allahyarham iaitu Masjid Tokku Paloh berdekatan Losong yang kini sudah berusia 160 tahun dengan pelbagai ceramah dan aktiviti keagamaan. "Saya adalah pengerusi di masjid itu dan setiap malam Isnin, Rabu dan Khamis, saya akan memilih penceramah di kalangan anak cucu yang ada berdekatan masjid dan sesekali ada juga panggil penceramah luar," kata Syed Abu Bakar. Beliau berkata selain masjid, program pengajian al-Quran juga diadakan di surau peninggalan Allahyarham yang terletak berhampiran makamnya. Bekas ketua pengarah sukan di Kementerian Belia dan Sukan itu berkata setakat ini ramai dalam kalangan generasi kelima dan keenam Allahyarham Tokku Paloh meneruskan pengajian di bidang agama termasuk di Jordan dan Hadramaut. "Kalau ikut cerita-cerita orang, memang diakui bahawa Allahyarham Tokku Paloh ini tiada tandingannya, sumbangannya sangat besar terhadap Islam di Terengganu malah Allahyarham juga menjadi guru agama kepada Sultan Zainal Abidin satu ketika dulu," katanya. Selain anugerah berkenaan, turut disampaikan ialah anugerah karya ilmiah pondok dan anugerah kasih Perdana Menteri.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/156623

Tiada ulasan: