Kebanyakan artikel disini adalah karya Al-Marhoum Tuan Guru Syeikh Wan Mohd Shaghir Abdullah R.A cucunda kepada Tuan Guru Syeikh Ahmad Al-Fathanie, juga dari akhbar2 nasional yang lain dan laman2 web yang bertebaran di alam maya juga disaduri macam2 hikayat,riwayat,kaifiat dan khasiat keemasan saya himpun dan susun sebagai koleksi peribadi dan bagi tatapan dan santapan rohani buat teman-teman yang sudi...himpunan artikel2 terbaru saya sekarang lebih muyul kepada informasi kesihatan ala muslim-jawi kearaban..... dan saya mula berjinak2 dengan jualan secara online produk kesihatan muslim, khasnya peralatan bekam (Set cawan, jarum dan pen bekam) dan khidmat pembekaman, Sudi-sudilah ziarah dan sudikan tinggal komentar anda. TQ

Khamis

Syeikh Abu Bakar keturunan Tok Gudang Al-Fathani

Syeikh Abu Bakar (Tok Ji)

Haji Abu Bakar Bin Syeikh Wan Abdur Rahman Bin Ismail Bin Ali Haji Abu Bakar merupakan di antara para ulama dari keturunan Syeikh Abdur Rahman Tok Gudang.al-Fathani. Diberitakan bahawa asal keturunan Syeikh Abdur Rahman ini adalah dari keturunan raja-raja Acheh.

Oleh kerana peperangan, anak raja dihanyutkan sehinggalah mereka berlabuh di Kelantan (Kg.Penambang) dan membuka madrasah untuk beribadah dan mengajar agama Islam di situ. Tok Gudang dilahirkan di Kelantan. Belajar dari sekian ramai ulama terbilang di situ dengan cara bertalaqqi di rumah guru. 

Kemudian berhijrah ke Fathani (Thailand) dan akhirnya bermastautin dan wafat di Mekkah al-Mukarramah.
Haji Abu Bakar pula wafat di Kedah dan di maqamkan di perkuburan Masjid Langgar Kedah. Anak beliau bertebaran di bumi Malaysia.

Penulis (Abu Al-Baqir) merupakan cucu beliau dari anak beliau yang masih berada di Padang Layang Kelantan yang bernama Hj Ariffin. Sejarah hidup beliau tidak banyak direkodkan tetapi diberitakan bahawa beliau sempat membuka beberapa pondok di Thailand dan di Kelantan

Tiada ulasan: