Kebanyakan artikel disini adalah karya Al-Marhoum Tuan Guru Syeikh Wan Mohd Shaghir Abdullah R.A cucunda kepada Tuan Guru Syeikh Ahmad Al-Fathanie, juga dari akhbar2 nasional yang lain dan laman2 web yang bertebaran di alam maya juga disaduri macam2 hikayat,riwayat,kaifiat dan khasiat keemasan saya himpun dan susun sebagai koleksi peribadi dan bagi tatapan dan santapan rohani buat teman-teman yang sudi...himpunan artikel2 terbaru saya sekarang lebih muyul kepada informasi kesihatan ala muslim-jawi kearaban..... dan saya mula berjinak2 dengan jualan secara online produk kesihatan muslim, khasnya peralatan bekam (Set cawan, jarum dan pen bekam) dan khidmat pembekaman, Sudi-sudilah ziarah dan sudikan tinggal komentar anda. TQ

Sabtu

Panggilan Suci - CK1- Kenali Jeddah

Ya Allah, sampaikanlah hambaMu ini ke tanah suci dengan berkat KekasihMu Sidna Muhammad s.a.w

Si cantik malam
Jeddah adalah kota pelabuhan utama di Arab Saudi baik pelabuhan laut maupun pelabuhan udara. Memiliki kepadatan penduduk sehingga 3.012 million mengikut bancian pada tahun (2007) Terletak dilokasi yang sangat strategik di tepi Laut Merah sebagai pintu masuk utama ke Arab Saudi. Sebagaimana kota-kota lainnya di Arab Saudi, Jeddah beriklim gurun. Jeddah merupakan salah satu kota yang berada di sebelah barat, memiliki area lebih kurang 1200 kilo meter persegi(menurut sejarawan) dan dengan garis pantai kira2 80 kilo meter persegi dan sekarang kota ini dikenal dengan sebutan ” THE BRIDE OF THE RED SEA” atau Pengantin laut merah kerana ia berdampingan dengan  Laut Merah  atau disebut juga kota ‘Si Cantik  Malam’ kerana apabila malam ia lebih indah dihiasi dengan lampu neon jika dipandang dari udara.Kota ini sangat indah dengan pantai laut merahnya yang menjadi salah satu daya tarik tersendiri dan di dukung adanya air macut tertinggi di dunia (NAFURA KING FAHD) yg konon tingginya mencapai 312 meter, Air mancut ini dibangun di tengah laut merah yaitu yang di kenal dengan wilayah istana Raja(pada tahun 1980M), Indahnya kawasan laut merah ini menjadi salah satu tujuan tempat visitor yang ada di kota jeddah baik itu bagi jamaah haji/umrah, Sudah menjadi tradisi pengunjung datang mengunjungi tempat-tempat menarik seperti :laut merah,masjid terapung(rahmah), airmacut, masjid qishas, makam siti hawa’ dan tak terlupakan pula pergi ke AL BALAD ( Cornice shoping center ).

Pada tahun 647 dibawah kepemimpinan khalifah islam ke3 Saidina Usman bin affan , beliau menyatakan jeddah sebagai pintu gerbang atau pintu masuk (pelabuhan) secara resmi di kota suci Makkah al-mukarromah dan sejak itulah jeddah semakin berkempbang pesat. Akhirnya digunakan sebagai pelabuhan untuk kepentingan jamaah haji terutama pada masa-masa perjalanan jamaah haji dilakukan melaui laut, bukan melalui udara seperti sekarang ini. Saidina Othmanlah pengasas Jeddah sebagai pintu masuk arab Saudi sebenarnya.

Sebagai kota pelabuhan dan perdagangan kedua terbesar selepas Riyadh, Jeddah memiliki fasiliti kota yang cukup memadai. Pelabuhan lautnya merupakan pelabuhan utama yang merupakan sentral perdagangan menuju berbagai negara khususnya negara-negara di pesisir timur Afrika, serta Yaman. Pelabuhannya merupakan pelabuhan bebas.

Di Jeddah terdapat Bandar udara yang cukup terkenal yakni Bandar King Abdul Aziz yang memiliki tingkat kesibukan tinggi terutama pada musim haji. Selain digunakan untuk melayani penerbangan haji, bandar Jeddah digunakan untuk kepentingan komersial biasa selain Dammam dan Riyadh.

Belum jelas asal usul jeddah, namun dari sumber sumber yang umumnya dibawa oleh jamaah haji, kata Jeddah berasal dari kata dalam bahasa Arab Jaddah yang berarti nenek sebab disana ada makam yang diyakini sebagai makam Siti Hawa a.s istri Nabi Adam s.s yang merupakan nenek moyang manusia. Sumber lain mengatakan bahwa Jeddah berasal dari kata Jiddah dalam bahasa Arab yang berarti lepas pantai.
Lokasi seterusnya ialah Bandar Nabi yang bergemerlapan atau Al-Madinah Al-Munawwarah. Perjalanan ke Madinah mengambil masa lebih kurang 5-6 jam dengan jarak perjalanan darat lebih kurang 410 kilometer.


Tiada ulasan: